Een mierenplaag in het gazon kan het plezier dat u beleeft aan uw tuin ernstig bederven. De beestjes zorgen voor verzakkingen aan het terras, kale plekken in het gras en kunnen bovendien bijten. Waar een paar mieren in het begin nog onschuldig lijken, nemen de frustraties als het er meer worden al snel toe en uiteindelijk kunt u nog maar nauwelijks genieten van uw ooit zo mooie, groene gazon.
Met kunstgras in de tuin heeft u gelukkig nooit last van een mierennest in het gazon. Met de juiste fundering voor de grasmat hebben de mieren geen bodem om hun nest in te graven en dus zullen ze wegblijven uit uw tuin. Wilt u meer weten over kunstgras als oplossing voor een mierenplaag? Neem gerust contact met ons op of kom langs in een van onze showtuinen in As of Pelt. Hier hebben we alle modellen voor u aangelegd in overzichtelijke gazons.
Hoe ontstaat een mierenplaag?
Het ontstaan van een mierenplaag begint wanneer een mierenkoningin besluit zich in uw tuin te vestigen. Vooral het gazon is daarvoor een geliefde plek. De koningin graaft zich in, maakt enkele kamers in de grond en legt hier haar eitjes. Dit is het begin van een nest. Zodra de eitjes uitkomen worden de eerste werkmieren geboren en zoals hun naam al zegt, gaan zij direct aan de slag met het uitbreiden van het nest. Ze graven nieuwe tunnels en meerdere kamers waar zij nieuwe eitjes heenbrengen. Ook deze komen uit, waardoor de kolonie alsmaar sneller groeit.
Zodra het nest groot genoeg is, zult u te kampen krijgen met de eerste problemen. Dit kunnen bijvoorbeeld gele plekken in het gazon zijn of u krijgt last van mieren die in uw keuken op zoek gaan voeding. Dat lijkt misschien niet veelbetekenend, maar de mieren kunnen schadelijke bacteriën bij zich dragen, waardoor etenswaren waar de mieren op gelopen hebben niet meer veilig zijn om te consumeren.
Een mierenplaag bestrijden
Zodra het mierennest eenmaal groot genoeg is, heeft u last van een plaag. Op dat moment is het belangrijk dit zo snel en grondig mogelijk te bestrijden. Daarvoor zijn verschillende bestrijdingsmiddelen op de markt. Het probleem is dat veel van deze bestrijdingsmiddelen chemicaliën bevatten, die in de bodem terechtkomen en uiteindelijk in het grondwater. Dat wilt u natuurlijk liever niet, helemaal niet als u kinderen heeft die in de tuin spelen. Bovendien zijn de chemische bestrijdingsmiddelen slecht voor het milieu.
Sommige mensen kiezen ervoor om het mierennest te bestrijden door er kokendheet water overheen te gooien. Hiermee bereikt u misschien de mieren die zich bovenin het nest bevinden, maar het nest kan meters diep zijn. Te diep om alle mieren te bereiken, waardoor de kolonie snel weer aan zal sterken en verder zal groeien.
Biologische bestrijdingsmiddelen
Gelukkig bestaan er ook biologische bestrijdingsmiddelen. Deze brengen geen schade toe aan het milieu en zijn doorgaans effectief bij het bestrijden van kleine mierennesten en mieren in huis. Bij grotere mierennesten is het echter lastig om alle mieren te pakken te krijgen, waardoor de kans bestaat dat de koningin blijft leven, er eitjes of larven achterblijven en het nest uiteindelijk weer opnieuw verder groeit.
Een andere natuurlijke manier om mieren in het gazon te bestrijden is het uitzetten van aaltjes. Dit zijn microscopische, wormvormige parasieten die zich voeden met mieren en andere insecten. De aaltjes kruipen in de mieren en bestrijden deze zodoende op een natuurlijke manier. Voor aaltjes geldt dat dit een effectieve manier is om kleinere mierennesten te bestrijden, maar tegen grote populaties zijn ook aaltjes niet opgewassen.
In deze tuin hebben we het natuurgras vervangen door kunstgras als oplossing tegen de mierenplaag:
Kunstgras tegen mieren
Kunstgras is een uitstekend alternatief voor echt gras als u wel wilt genieten van een fijn, groen gazon, maar u zich geen zorgen wilt maken over mierennesten of ander ongedierte in de tuin. Met een adequate ondergrond hebben de mieren namelijk geen kans om kamers en gangenstelsels te graven en kunnen zij dus geen nest bouwen onder het gazon. Daarvoor is het wel belangrijk dat het kunstgras in ieder geval niet wordt geplaatst op een ondergrond van (zwarte) aarde. Deze ondergrond is ten eerste erg instabiel en zorgt snel voor verzakkingen. Bovendien kunnen mieren in dit soort aarde nog steeds een nest graven onder het gazon. Bij Ecograss leggen we daarom nooit kunstgras op zwarte aarde.
Soorten kunstgras
Bij Ecograss kunt u kiezen uit verschillende modellen Royal Grass kunstgras. Al deze kunstgrassen onderscheiden zich door een zeer natuurgetrouw uiterlijk. De keuze voor kunstgras gaat dus niet ten koste van het uiterlijk van uw tuin; in tegendeel, het kunstgras is nauwelijks van echt te onderscheiden, maar ligt er het hele jaar door, onder alle omstandigheden, prachtig bij. U hoeft u nooit meer zorgen te maken over de staat van uw gazon of de aanwezigheid van mieren en kunt op ieder vrij ogenblik genieten van een heerlijk groene tuin.
De verschillende modellen uit onze collectie hebben ieder hun specifieke kenmerken. Sommige kunstgrassen hebben lange vezels, andere korte en ook de tint van het gazon wisselt. Wat denkt u bijvoorbeeld van Royal Grass Lush? Een kunstgras waarbij groene sprieten worden afgewisseld met geelbruine, waardoor het gazon een mooie nazomerse tint krijgt.
Totaalprojecten
Bij Ecograss kunnen we uw volledige tuin met kunstgras ontwerpen en vervolgens van A tot Z realiseren. We zorgen voor het aanleveren van de benodigde materialen, graven de oude onderlaag af, verzorgen de grondwerken en installeren het kunstgras. Ook kunnen we zorgen voor de omringende borders en beplanting. Het volledige project voeren we uit in nauw overleg met u als klant, zodat u zo min mogelijk hinder ondervindt van de werkzaamheden. Voor u het weet kunt u genieten van prachtig groen gazon, zonder dat u nog last heeft van mieren.