KUNSTGRAS PLAATSEN

Kunstgras dat zó fraai oogt, verdient het om op een deskundige manier geïnstalleerd te worden. Kunstgras plaatsen op de verkeerde manier kan namelijk zorgen voor problemen als verzakkingen, wateroverlast, onkruid en ongedierte. Bij het aanleggen van kunstgras komt echter meer kijken dan de meeste mensen verwachten. De grasmat moet bijvoorbeeld beschikken over een geschikte ondergrond die waterdoorlatend en stabiel genoeg is. Bovendien is een kantopsluiting een belangrijk onderdeel van het geheel.

Ecograss heeft jarenlange ervaring met het plaatsen van kunstgras en we kunnen iedere fase van de aanleg, van de grondwerken tot het kunstgras plaatsen en een afwerking met borders en plantenbakken, dan ook voor u verzorgen. We weten precies welk soort ondergrond geschikt is voor welke toepassingen en zijn zodoende in staat om een optimale grasmat te realiseren voor ieder soort gebruik, bijvoorbeeld voor een tuin met kinderen, een siertuin, op het balkon of voor op het schoolplein.

Voor welke toepassing ben je op zoek naar kunstgras?

PLAATSING SERVICE

Bij Ecograss maken we gebruik van topkwaliteit kunstgras. Dit kwaliteitskunstgras heeft een jarenlange levensduur met een garantie van 15 jaar. Iedere grasmat heeft dus de potentie om jarenlang mee te gaan. Jammer genoeg verliest men daarbij het belang van een duurzame plaatsing nogal eens uit het oog. Net zoals het doorgaans verstandig is om bestrating of een vloer te laten leggen door een vakman, is het voor het kunstgras plaatsen aan te raden om een specialist in te schakelen. De kosten voor het laten plaatsen van de grasmat, vormen ten slotte maar een klein deel van de totaalprijs.

Ecograss kan uw kunstgrasproject compleet verzorgen. Daarbij houden we voortdurend in het oog wat uw wensen en verwachtingen zijn. We informeren hoe u het kunstgras wilt gebruiken en wat uw verwachtingen zijn en stemmen de installatie daarop af. Uiteindelijk zijn wij pas tevreden als u dat ook bent: daarom geven we altijd een 100% tevredenheidsgarantie op kunstgras plaatsen.

PRIJS KUNSTGRAS PLAATSEN

De prijzen die u op onze website vindt, zijn de prijzen per vierkante meter exclusief plaatsingskosten. De prijs voor het kunstgras plaatsen is namelijk niet alleen afhankelijk van de grootte van het gazon, maar ook van de omstandigheden, de beoogde toepassing en de verwachtingen die u als klant heeft. Daarnaast hebben zaken als de bereikbaarheid van de tuin, het balkon of dakterras invloed op de uiteindelijke kosten voor de aanleg.

Wilt u weten hoeveel het kost om uw kunstgras droomgazon te realiseren? We stellen graag een op maat gemaakte kunstgras offerte op.

ONDERGROND KUNSTGRAS

De ondergrond: een van de belangrijkste voorwaarden voor een duurzame kunstgras plaasting en tevens een van de meest onderschatte onderdelen van het kunstgras plaatsen. Voor het uiteindelijke resultaat is de ondergrond minstens zo belangrijk als de grasmat zelf en het is met name belangrijk dat de fundering onder het kunstgras past bij het beoogde gebruik van het gazon. Voor verschillende toepassingen zijn er namelijk andere ondergronden geschikt. Er zijn drie veelvoorkomende ondergronden die gebruikt worden. Hieronder leggen we uit wat voor keuzes u heeft en wat de verschillen zijn tussen de diverse ondergronden.

Een ongebonden ondergrond is een verzamelnaam voor een onderlaag die bestaat uit ‘los’ materiaal, zoals rivierzand, dolomiet, zavel, lava en porfiersteenslag, ook wel porfier of brekerzand genoemd. Een ongebonden ondergrond vormt voor veel toepassingen een duurzame fundering.

Het grote verschil met de gebonden ondergrond is dat er geen bindmiddel wordt gebruikt om het materiaal bij elkaar te houden. Dit heeft als gevolg dat men vooraf niet kan garanderen dat de bodem perfect egaal zal blijven. De aarde onder de fundering is namelijk een bewegelijke massa en het ongebonden materiaal dat daarbovenop ligt, volgt de bewegingen van deze aarde. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond, net als bij een gazon van echt gras, wat kan gaan golven. Sommige klanten vinden dit juist natuurlijk ogen, terwijl anderen een voorkeur hebben voor het strakke uiterlijk van een gebonden ondergrond.

Voor een gebonden ondergrond wordt grof zand gebonden met een beetje cement. Hierdoor ontstaat er een stevige fundering die men ook wel stabilisé of chape noemt. Bij het maken van een dergelijke ondergrond is het cruciaal dat de ondergrond de juiste samenstelling heeft en op de juiste manier is geplaatst, zodat overtollig water goed weg kan zakken. Door onze ervaring met het maken van stabilisé weten we bij Ecograss precies hoe we een stevige waterdoorlatende gebonden ondergrond kunnen realiseren. Het grote verschil met een ongebonden ondergrond is dat kunstgras op een gebonden ondergrond altijd perfect egaal blijft liggen.

Een ondergrond die men regelmatig gebruikt, maar in onze optiek absoluut niet geschikt is, is zwarte aarde. Wij leggen nooit kunstgras op een ondergrond van zwarte aarde en raden het gebruik hiervan ten zeerste af. Wanneer u kunstgras legt op zwarte aarde, dan zult u namelijk al snel last krijgen van mos en onkruid in uw gazon. Het gebruik van een drukverdelend onderdoek helpt daar nauwelijks tegen. Bovendien is zwarte aarde een voedingsbodem voor ongedierte. Uw investering in een duurzame, onderhoudsvriendelijke grasmat wordt met een dergelijke ondergrond dus compleet tenietgedaan.

KANTOPSLUITING

Een ander cruciaal aspect bij het kunstgras plaatsen waar veel mensen geen rekening mee houden, is de kantopsluiting. Een kantopsluiting zorgt er onder andere voor dat de grasmat stabiel blijft liggen en beschermt het gazon tegen aarde van de omringende borders en wortels van in de omgeving groeiende planten. Een kantopsluiting kan bestaan uit uiteenlopende materialen. Zo kan een reeds bestaand terras of een al aanwezige tuinafsluiting dienst doen als kantopsluiting. Op plekken waar het gazon grenst aan borders, kunnen we een kantopsluiting van bijvoorbeeld beton of natuursteen boordstenen plaatsen. Andere materialen die we gebruiken voor een kantopsluiting zijn bijvoorbeeld ecolatten, cortenstaal of rvs-strips.

Bij het plaatsen van de kantopsluiting is het, afhankelijk van de lengte van het gekozen kunstgras, belangrijk dat de ondergrond 2 tot 3 centimeter lager ligt dan de kantopsluiting. Op deze manier steken de kunstgrasvezels iets boven de kantopsluiting uit.

LEGPLAN KUNSTGRAS PLAATSEN

Om tijdens kunstgras plaatsen niet tegen problemen aan te lopen, is het belangrijk om op voorhand precies te weten hoe het gras komt te liggen en hoeveel naadverbindingen er nodig zijn. Daarom maken we bij Ecograss altijd eerst een duidelijk aanlegplan. Op deze manier kunnen we zo efficiënt mogelijk werken en houden we het snijverlies minimaal. Om het legplan op te stellen, komen we altijd eerst locatie in kaart brengen. Op basis van deze opmetingen kunnen we aan de slag gaan met het schetsen van het plan. Het bepalen van de legrichting is een cruciaal onderdeel van het legplan. Daarbij zijn twee factoren van belang: de overheersende kijkrichting en de ligging van de tuin ten opzichte van de zon. De stand van de zon bepaalt namelijk voor een groot deel het uiterlijk van het gazon.

Ook als u het kunstgras  plaatsen zelf wilt doen of als u als hovenier of tuinarchitect kunstgras bij ons koopt, kunnen we een legplan voor u opstellen.

ZELF KUNSTGRAS PLAATSEN

Als u een handige doe-het-zelver bent die ervaring heeft met vergelijkbare projecten, dan kunt u ervoor kiezen het kunstgras plaatsen zelf te doen. We staan u in dat geval graag bij met tips en advies. Houd er rekening mee dat hoe groter het oppervlak is, hoe ingewikkelder de installatie doorgaans wordt. Een groter oppervlak betekent namelijk meer snijden en lijmen.

Genieten van een onderhoudsvriendelijk gazon in de tuin?